Category Archives: News

Барање за понуда за уредување на еколошки портал

Предмет: Барање за уредување на еколошки портал

НВО Еко-Живот објавува барање за доставување на понуди за следнава услуга:

Уредување на еколошки веб портал креиран за потребите на проектот „Произведи-Употреби-Рециклирај-Повторно употреби“, поддржан преку програмата за мали грантови во рамки на проектот „ЕНВ.нет го факторизира портфолиото за животната средина на Западен Балкан и Турција во агендата на политиките на ЕУ“, финансиран од страна на Европската унија.

Општата цел на проектот„Произведи-Употреби-Рециклирај-Повторно употреби“ е подигнување на еколошката свест и култура кај населението за управување со отпадот (со акцент на отпадот од хартија и пластика) во насока на циркуларен модел на економија. 

Конкретни задачи на проектот се:

  • Мапирани постојните пракси за собирање и управување со отпад во Кавадарци и регионот
  • Подигната  јавна свест во локалната заедница (кај населението) за циркулрна економија преку управувањето со отпад
  • Изработен препораки за управување со отпадот во општините во регионот и континуиран мониторинг на истиот

Доставените понуди треба да се однесуваат на услугата за уредување на еколошкиот портал во времетраење од 5 месеци, поточно од 15 септември 2019 до 15 февруари 2020 година.

Понуди може да достават правни и физички лица.

Понудите треба да се испратата  на е-маил: ekozivot@yahoo.com најдоцна до 02.09.2019 година.

Барање за понуда за креирање на еколошки портал

Предмет: Барање за понуда за креирање на еколошки портал

НВО Еко-Живот објавува барање за доставување на понуди за следнава услуга:

Изработка на еколошки портал за потребите на проектот „Произведи-Употреби-Рециклирај-Повторно употреби“, поддржан преку програмата за мали грантови во рамки на проектот „ЕНВ.нет го факторизира портфолиото за животната средина на Западен Балкан и Турција во агендата на политиките на ЕУ“, финансиран од страна на Европската унија.

Општата цел на проектот„Произведи-Употреби-Рециклирај-Повторно употреби“ е подигнување на еколошката свест и култура кај населението за управување со отпадот (со акцент на отпадот од хартија и пластика) во насока на циркуларен модел на економија. 

Конкретни задачи на проектот се:

  • Мапирани постојните пракси за собирање и управување со отпад во Кавадарци и регионот
  • Подигната  јавна свест во локалната заедница (кај населението) за циркулрна економија преку управувањето со отпад
  • Изработен препораки за управување со отпадот во општините во регионот и континуиран мониторинг на истиот

Во таа смисла еколошкиот портал ќе биде врска помеѓу институциите, власта, невладиниот сектор и граѓаните.

Понуди може да достават правни и физички лица.

Заинтересираните кандидати треба да достават:

  • Кратка биографија (во случај кандидатот да е физичко лице)
  • Портфолио на правното лице заедно со тековнa состојба на правното лице во оригинал и не постара од 6 месеци

Понудите треба да се испратата  на е-маил: ekozivot@yahoo.com најдоцна до 17.05.2019 година.

22 април- ДЕН НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА

На 22 април 2019 младите активисти од организацијата го обележаа денот, така што се потрудија да исчистат дива депонија лоцирана на патот од с. Возарди кон Тиквешкото Езеро.

Со огромната подршка од локалната заедница на Кавадарци и комуналната служба на градот таа депонија веќе не постои. Благодарни сме и на лицата кои присуствуваа на настанот и ја искажаа својата подршка.

Се надеваме дека свеста кај селаните и луѓето што фрлаат отпад на места кои не се наменети за такви цели ќе порасне. А ние, како млади активисти напорно ќе работиме за постигнување на нашите цели, односно не постоење на вакви диви депонии.

Прв собир на млади екологисти

Во канцелариите на Еко- живот на 22 април 2019 се одржа првиот сообир на младите екологисти од мрежата на ДЕМ. Присутни беа младинци- екологисти од цела Македонија.

Одговорна за обуката беше Симона Гетова од Валандово. Младите разговараа за неправдите кои се нанесуваат на природата како и начини за намалување на истите, а со тоа да придонесиме за почиста природа и подобра иднина.

Младите екологисти ги објаснуваа еколошките проблеми застапени во нивната заедница со кои тие се соочуваат. Учествуваа млад екологисти од локалните еколошки организации како и поедницни кои сакат да придонесат во областа на екологијата и зачувување на средината во која живееме.

Во иднина, планирани се вакви собири почесто. Заедно се дружиме, забавуваме, учиме и тежнееме кон почиста животна средина !

Upcycling for youth

Потпишан е меморандумот со Проект ЕУ и Британската РЕД ОКРЕ ЗА Едукација и подигање на свеста на младите за Upcycling. Проектот е финансиран од Еу, а потпишан од НАЦИОНАЛНАТА АГЕНЦИЈА. НОСИТЕЛ на проектот e ЕКО-живот и ќе трае 18 месеци за кои освен едукацијата со неколку училишта (СОУ ЃОРЧЕ ПЕТРОВ, ТОШО ВЕЛКОВ ПЕПЕТО, СТРАШО ПИНЏУР и др) и транс национални средби се предвидени и уредувања на 3 излетнички места во општина Кавадарци и др. aктивности.


Здружение за ширење на демократија и демократски вредности ПРОЕКТ ЕУ


Oбуката за волонтирање и работа со млади во еколошки организации

Oбуката за волонтирање и работа со млади во еколошки организации

Оваа обука беше спроведена на 14- 15 декември во Штип. Младинци од организацијата присуствуваа на оваа обука и стекнаа нови знаења од областа на работа со млади и привлекување на младите во една граѓанска организација. Обучувач беше Антонио Јовановски од Гоу Грин, а самата обука е дел од од програмата на граѓанската организација Еко Свест, Скопје- ДА ЗБОРУВАМЕ ЗА КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ.

Започна најголемата акција на „БАНКА ЗА ХРАНА“

Започна најголемата акција на „БАНКА ЗА ХРАНА“

Започна најголемата акција на „Банка за храна“. Еко- Живот, Кавадарци е партнер организација на Банката за храна на Македонија, се со цел Кавадарци да биде првиот град без гладни во Р. Македонија.
Во прилог, погледнете го излагањето на Душко Христов.

https://24.mk/details/zapochna-najgolemata-akcija-na-banka-za-khrana?fbclid=IwAR0mFniNFDyGBIK_DDuxbQzzuoed2uPF1-KxHw91hLP6lP7G-9ZwMa7Afdo

 

РЕАКЦИЈА НА ЕКО-ЖИВОТ ПРОТИВ „ЕКОЛОГИСТИ“ СКОПЈЕ!

РЕАКЦИЈА НА ЕКО-ЖИВОТ ПРОТИВ „ЕКОЛОГИСТИ“ СКОПЈЕ!

Здружението Еко-Живот од Кавадарци го праќа ова соопштение против злонамерната критика на „Екологисти “ од Скопје упатена кон методот на „вештачки дожд “ од градоначалникот Митко Јанчев.
      1. Ова е ужасно злонамерна и претенциозна критика на таканаречените екологисти до Јанчев.
      2.Нападот врз градоначалникот и неговите креативни обиди кои што имаат позитивен ефект врз состојбата со амбиенталниот воздух во општина Кавадарци, не би требало да предизвика љубомора и завист, туку пример како секој добронамерен градоначалник и функционер треба да се грижи за квалитетот на животната средина.
      3. Општина Кавадарци во соработка со Еко-Живот има донесено хоринзонтални и вертикални мерки за справување со загадувањето на амбиенталниот воздух:
Хоринзонтални мерки се: Изготвување на ЛЕАП (Локален Еколошки Акционен План), субвенционирање на грејни тела, субвенционирање на фасади на колктивни станбени згради, посадување на 20000 садници, зголемување на зелени површини во градот, иготвување на зелен катастар на дрва во градот, гасификација на градот.
Вертикални мерки: зголемен инспекцисски надзор на сите загадувачки и потенцијално загадувачки објекти, воведување на „вештачки дожд“ (методот на Митко Јанчев), мораториум на сечење на дрва во градот, инсталирани прочистувачи на воздух во градинките и школските објекти во Кавадарци и многу други.

Во најава се и напредни скенери на регистрирање на загадаувањето.
Со методот на Митко Јанчев синоќа во Кавадарци загадувањето со пм10 честичките падна од 300 на 100пм10. Oвој метод ние како еколошка организација го поздравуваме и му препорачуваме на секој градоначалник каде загадувањето е алармантно да го примени. Обично се вели тој што не знае треба да праша.
Никушевски би било добро наместо да кука во соопштението да почне да влијае во својата општина за подобрување на животната состојба.

Еко-Живот ,Кавадарци