Еко Живот“-Кавадарци успешно заврши три ЕРАЗМУС меѓународни проекти

http://a1on.mk/archives/768885

http://http://rtk.mk/index.php/kavadarci/2046-video-eko-zivot-eko-centar-uspesko-zavrsi-tri-proekti.html

Регионалното еколошко друштво „Еко-живот“ од Кавадарци беше дел од меѓународен проект за заштита на животната средина.

Претседателот на друштвото Роберто Паризов денеска појасни дека овој еколошки центар на проектот соработувал со програмата „Еразмус+“ од Романија.

– Оваа еколошка организација и член на Друштвото на екологистите на Македонија, во рамките на проектот, со свои претставници учествуваше и на меѓународниот семинар за зачувување и унапредување на човековата околина кој деновиве се одржа во Романија,

Кавадаречките еколози се меѓу најактивните во земјата.Регионалното еколошко друштво  Кавадарци беше дел од повеќе меѓународни сменинари за заштита на животната средина. На вечрашната последна активност учесниците ги презентираа своите знања и искуства кои ги стекнале за време на овие семинари организирани во неколку Балкански земји. 

Три проекти за еден месец,тоа е навистина многу за толку кратко време.И  ако сите успешно се  завршат ,тогаш, сте постигнале успех.Тоа го направија членовите на  Здружението „Еко Живот Еко Центар„ од Кавадарци,кој вчера со своите  членови и новинарите од кавадаречките медиуми одбележаа седум  години постоење.Скромни,што е нивна главна одлика,раководството на кавадаречките еколози предводено од претседателот Роберто Паризов  направи резиме  за три проекти  кои се составен дел од Програмата на Европскиот центар за екологија  – Еразмус плус,на кој учествуваа нивни членови а за нив пред камерата говореа  : Владимир Маневски во Романија  за „Рециклирање на општествени добра“, Александар Тефов во Хрватска за „Обновливи извори на енергија“,а  Славица Саздовска  во Србија за изградба на еко куќа  од природни материјали –

 

000000000000000000000000000000123.jpg.jpg

Претседателот Паризов на средбата со новинарите нагласи дека екологијата  е многу значајна во современиот живот,  а малку е застапена во образованието кај  нас.Третманот и вниманието кон неа  треба да се зголемува  во значителна мера.