Monthly Archives: August 2017

Еко Живот“-Кавадарци успешно заврши три ЕРАЗМУС меѓународни проекти

http://a1on.mk/archives/768885

http://http://rtk.mk/index.php/kavadarci/2046-video-eko-zivot-eko-centar-uspesko-zavrsi-tri-proekti.html

Регионалното еколошко друштво „Еко-живот“ од Кавадарци беше дел од меѓународен проект за заштита на животната средина.

Претседателот на друштвото Роберто Паризов денеска појасни дека овој еколошки центар на проектот соработувал со програмата „Еразмус+“ од Романија.

– Оваа еколошка организација и член на Друштвото на екологистите на Македонија, во рамките на проектот, со свои претставници учествуваше и на меѓународниот семинар за зачувување и унапредување на човековата околина кој деновиве се одржа во Романија,

Кавадаречките еколози се меѓу најактивните во земјата.Регионалното еколошко друштво  Кавадарци беше дел од повеќе меѓународни сменинари за заштита на животната средина. На вечрашната последна активност учесниците ги презентираа своите знања и искуства кои ги стекнале за време на овие семинари организирани во неколку Балкански земји. 

Три проекти за еден месец,тоа е навистина многу за толку кратко време.И  ако сите успешно се  завршат ,тогаш, сте постигнале успех.Тоа го направија членовите на  Здружението „Еко Живот Еко Центар„ од Кавадарци,кој вчера со своите  членови и новинарите од кавадаречките медиуми одбележаа седум  години постоење.Скромни,што е нивна главна одлика,раководството на кавадаречките еколози предводено од претседателот Роберто Паризов  направи резиме  за три проекти  кои се составен дел од Програмата на Европскиот центар за екологија  – Еразмус плус,на кој учествуваа нивни членови а за нив пред камерата говореа  : Владимир Маневски во Романија  за „Рециклирање на општествени добра“, Александар Тефов во Хрватска за „Обновливи извори на енергија“,а  Славица Саздовска  во Србија за изградба на еко куќа  од природни материјали –

 

000000000000000000000000000000123.jpg.jpg

Претседателот Паризов на средбата со новинарите нагласи дека екологијата  е многу значајна во современиот живот,  а малку е застапена во образованието кај  нас.Третманот и вниманието кон неа  треба да се зголемува  во значителна мера.

НИ ИЗГОРЕ ШУМАТА ОД 4 ПОЖАРИ КОИ БЕСНЕАТ ВО ТИКВЕШИЈАТА

20770107_10212488777147612_6510343874388301487_nОПШТИНА КАВАДАРЦИ НЕМА ОБУЧЕНО ТЕЛО ЗА МОБИЛИЗАЦИЈА ЗА НАВРЕМЕНО СППРАВУВАЊЕ СО ОГНЕНИТЕ СТИХИИ.

 

Дали треба да имаме подружница Мак.Шуми,со 200-300 вработени,а пожарите кои горат во нашите шуми да ги гасат 10 луѓе? Што работат другите 200????
Толку работа ли имаат во канцеларија????
Што работат инспекторите по шумарство, што работат шумската полиција и др слични превработени служби( пограничната,идр полициии)???? Секоја чест ако има исклучок!
Дали овие служби треба само да денгубат некаде во некоја канцеларија или им е должност на солидарна база,да изработат два три дена општокорисна дејност,да ги заштитат шумите од кои јадат леб??? Десет дена беснеат пожари во Тиквешијата,и чекаме дождот да заврне!!!!

Зошто не се мобилизираат цивилни сили на доброволна основа?,Сепак поентата на справување со пожарот е да се справиме успешно,а не да испратиме присутни да гледаат (2-3 лица). Треба да превеземеме мерки под хитноо!!!