Monthly Archives: December 2018

Започна најголемата акција на „БАНКА ЗА ХРАНА“

Започна најголемата акција на „БАНКА ЗА ХРАНА“

Започна најголемата акција на „Банка за храна“. Еко- Живот, Кавадарци е партнер организација на Банката за храна на Македонија, се со цел Кавадарци да биде првиот град без гладни во Р. Македонија.
Во прилог, погледнете го излагањето на Душко Христов.

https://24.mk/details/zapochna-najgolemata-akcija-na-banka-za-khrana?fbclid=IwAR0mFniNFDyGBIK_DDuxbQzzuoed2uPF1-KxHw91hLP6lP7G-9ZwMa7Afdo

 

РЕАКЦИЈА НА ЕКО-ЖИВОТ ПРОТИВ „ЕКОЛОГИСТИ“ СКОПЈЕ!

РЕАКЦИЈА НА ЕКО-ЖИВОТ ПРОТИВ „ЕКОЛОГИСТИ“ СКОПЈЕ!

Здружението Еко-Живот од Кавадарци го праќа ова соопштение против злонамерната критика на „Екологисти “ од Скопје упатена кон методот на „вештачки дожд “ од градоначалникот Митко Јанчев.
      1. Ова е ужасно злонамерна и претенциозна критика на таканаречените екологисти до Јанчев.
      2.Нападот врз градоначалникот и неговите креативни обиди кои што имаат позитивен ефект врз состојбата со амбиенталниот воздух во општина Кавадарци, не би требало да предизвика љубомора и завист, туку пример како секој добронамерен градоначалник и функционер треба да се грижи за квалитетот на животната средина.
      3. Општина Кавадарци во соработка со Еко-Живот има донесено хоринзонтални и вертикални мерки за справување со загадувањето на амбиенталниот воздух:
Хоринзонтални мерки се: Изготвување на ЛЕАП (Локален Еколошки Акционен План), субвенционирање на грејни тела, субвенционирање на фасади на колктивни станбени згради, посадување на 20000 садници, зголемување на зелени површини во градот, иготвување на зелен катастар на дрва во градот, гасификација на градот.
Вертикални мерки: зголемен инспекцисски надзор на сите загадувачки и потенцијално загадувачки објекти, воведување на „вештачки дожд“ (методот на Митко Јанчев), мораториум на сечење на дрва во градот, инсталирани прочистувачи на воздух во градинките и школските објекти во Кавадарци и многу други.

Во најава се и напредни скенери на регистрирање на загадаувањето.
Со методот на Митко Јанчев синоќа во Кавадарци загадувањето со пм10 честичките падна од 300 на 100пм10. Oвој метод ние како еколошка организација го поздравуваме и му препорачуваме на секој градоначалник каде загадувањето е алармантно да го примени. Обично се вели тој што не знае треба да праша.
Никушевски би било добро наместо да кука во соопштението да почне да влијае во својата општина за подобрување на животната состојба.

Еко-Живот ,Кавадарци

 

Известување:

Известување:

Почитувани сограѓани,
Еко-Живот во соработка со општина Кавадарци, градоначалникот Митко Јанчев и Стопанска комора на Кавадарци ќе одржи презентација на почеток на изработка на Локален Еколошки Акционен План кој е повеќе од потребен за Кавадарци.
Поканети се сите заинтересирани правни и физички лица да присуствуваат на презентацијата.
Место:салата на Советот на општина Кавадарци
Време : 04.12.2018 во 18 часот.

Обука за прибирање финансии за граѓанските организации

Обука за прибирање финансии за граѓанските организации

Активисти од „Еко- Живот“ Кавадарци присуствуваа на обука  за прибирање финансии за граѓанските организации во Струга на 1 и 2 декемеври. Поминаа два дена во хотел Дрим, Струга и се запознаа со изворите на финансирање за една граѓанска организација и документации потребни за собирање потребни средства за извршување на планираните активности на една организација. Обучувач беше Александар Николов, а обуката е дел од програмата на граѓанската организација Еко Свест, Скопје- ДА ЗБОРУВАМЕ ЗА КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ.