Новости

Повик за учесници во мобилност во Латвија

Еко-Живот Кавадарци објавува повик за учесници во младинска мобилност во Латвија. Младинската мобилност ќе се одржи од 21-26 март 2024 година во Рига, Латвија и е дел од Еразмус+ проектот “There is no other world”. Потребни се 4 учесници на возраст 18-25 години. Повеќе информации во прикачениот Инфопак. INFOPACK-THERE-IS-NO-OTHER-WORLD-A3

Здружени и активно вклучени млади во Кавадарци

Во тек е спроведување на активности во рамки на проектот ,,Здружени и активно вклучени млади во Кавадарци” имплементиран од Здружението за заштита и унапредување на животната средина ЕКО-ЖИВОТ Кавадарци , во рамки на програмата за подгрантирање на проектот ,,Младински активизам за позелени општини” имплементиран од страна на Македонското здружение на

Работилница за почиста и поздрава животна средина

Денешната работилница беше повод за дискусија за потребните мерки за почиста и поздрава животна средина и како граѓаните и институциите може да придонесат кон тоа. Се разменија доста интересни идеи кои ќе се реализираат во периодот што следува. Работилницата беше модерирана од експертот по животна средина, Александар Тефов. Работилницата се спроведува во

Second Chance е-Публикација со идеи за еколошки работилници

Во склопот на Еразмус+ проектот „Втора шанса / Second Chance“ креиравме е-Публикација со интересни идеи за еколошки работилници кои опфаќаат домашна еко-козметика, реупотреба на текстил и многу други креативни идеи. Публикацијата е достапна на англиски, македонски, полски и словачки јазик. Преземете ја бесплатно директно од нашиот веб сајт или преку ФБ

Почетна конференција за CRM проектот

Почетната конференција за проектот „Одржливост на НВО преку локални акции за поздрава и почиста животна средина во општина Кавадарци и регионот“ (NGOs sustainability through local actions for healthier and cleaner environment in Мunicipality of Кavadarci and the region), финансиран преку ЕУ Проектот „Техничка поддршка за подобрување на овозможувачката средина за

Прскање со дрон – Третирање на болеста боров четник на боровата шума во месноста ,,Љубаш” 

Во месноста „Љубаш” кај Кавадарци се изврши третирање на болеста боров четник во боровата шума, во организација на Еко – Живот, во соработка со инспекторката за шумарство и ловство при Државниот инспекторат за шумарство и ловство, Љубица Ѓорѓиева.   „Љубаш” се белите дробови на Кавадарци. Боровите дрвца во оваа месност го

Интересно видео за уред за обновлива енергија

Нашите партнери Universitatea POLITEHNICA din București во Еразмус+ КА2 проектот за возрасни „Renewable Energy Sources for Safe Future“ направија интересно и корисно видео за практична примена на обновливата енергија. Погледнете го видеото и научете како да направите мал уред за обновлива енергија.

Активности во еко-инфо центарот поддржани од CRM

Еко-Живот Кавадарци, во склопот на проектот „Одржливост на НВО преку локални акции за поздрава и почиста животна средина во општина Кавадарци и регионот“ (NGOs sustainability through local actions for healthier and cleaner environment in Мunicipality of Кavadarci and the region), финансиран преку ЕУ Проектот „Техничка поддршка за подобрување на овозможувачката